Hur berättar man en hemlighet...

...tror att vi just har gjort det!

tisdag 31 januari 2012

Glasögon och uppföljningsbesök!

Förra veckan avslutades med ett besök med Signe på ögonkliniken på sjukhuset här i Västerås. Här fick vi träffa dels en optiatriker (hette det verkligen så??) som skall hjälpa oss med Signes skelning och så fick vi träffa Dr Olle Wennerström (?). En äldre läkare som verkar mycket skicklig.

Så här fick jag förklarat för mig att det fungerar i Signes fall.
Signe är lite översynt, ett barn i hennes ålder skall ligga mellan 0-3 i styrka, Signe ligger på 3,25..
Synen hos en människa styrs av två olika system, det ena systemet sker i ögat då ögat fokuserar blicken. Det andra systemet ställer in ögonen i förhållande till varandra. I Signes fall får hon lägga mycket energi på att ställa in skärpan, och då räcker kraften inte till att orka ställa in ögonen och skelningen är ett faktum. Därför kommer nu Signe att få glasögon (ett par rosa plastglasögon som är specialbeställda från Italien, de ni! ;) ). Vi hoppas att hon skall få mer energi att orka ställa in ögonen om hon får lite hjälp på traven med att ställa in skärpan.
Positivt är att hon skelar med båda ögonen. Ett barn i hennes ålder får inget dubbelseende utan hjärnan stänger istället av det ögat som skelar. Det blir alltså ingen bild alls från det ögat. Om man skelar med endast ett öga så är man rädd för att hjärnan stänger av det öget helt och hållet, vilken tydligen är väldigt vanligt. I Signes fall så skelar hon som sagt med båda ögonen vilket betyder att hjärnan använder båda ögonen att titta med, men i vissa lägen (vissa avstånd) så blir det för jobbigt att använda båda så då stänger hon av ett av dem, men hon alternerar mellan vilket öga hon stänger av. Hängde ni med??
Man är ju ingen ögonexpert direkt men jag tror att jag förstod hur ögonläkaren menade.

Idag var vi kallade på återbesök på barnkliniken. Båda flickorna skulle med. Det var ett uppföljningsmöte för prematurer som skall ske vid fem månaders ålder (korrigerad). Eftersom Signe numera går till Dr Öhrner så bestämde vi att hon skulle slippa bli genomgådd idag, trots det diskuterade vi en hel del kring henne men det var väl inget nytt som framkom. Hilda blev däremot grundligt genomgådd och fick med beröm godkänt! :)
Hon skötte sig utmärkt under hela besöket, satt i Henriks knä och jollra mest hela tiden. Tyckte det var jättespännande med Doktorn som kände och klämde överallt. Han var väldigt nöjd med hennes utveckling. Vi pratade en del kring det faktum att man lätt lägger all fokus på Signes problem och "glömmer" att även Hilda hade en tuff start. Oavsett komplikationer så är det väldigt tufft att födas så tidigt som våra flickor har gjorts. Därmed är det viktigt att även Hilda följs upp ordentligt och det måste jag säga att sjukvården är suveränt duktiga på!!  Nästa besök för Hilda blir vid 10 månader, dvs någon gång i sommar.
Förutom själva läkarbesöket så var jag SÅ GLAD då Signe var vaken i bilen hela vägen dit och hon var NÖJD!!! Hon fick sitta och suga på mitt finger hela bilresan, men må så vara!! Det var ett stort steg för oss att kunna ta oss in till stan utan skrik och gnäll! Därefter somnade hon under tiden vi var inne hos läkaren och sedan sov hon till vi var hemma! UNDERBART!!!

Dopförberedelserna är i full gång! Förstår inte hur jag skall hinna fixa allt men det får väl bli nattjobb!

I morgon blir en stor dag! Då blir det baby-sim för oss och våra flickor för första gången!! Tjoho, vad kul det skall bli, äntligen skall vi göra något "tillsammans" med flickorna.  Hoppas att vi undviker kaos, skrik och kräkningar bara!

Nu är det dags för sängen! Behöver alla timmars sömn jag kan få, men tyvärr har jag börjat sova oroligt på nätterna så det blir lite si så där med den varan.....

Kram på er där ute i kalla vintern! /M

1 kommentar: